Begane Grond Herindeling

begane grond herindelen

Een jong gezin met 2 kleine kinderen is toe aan een totale renovatie van het huis maar weet niet goed waar te beginnen. Zij hebben moeite met de open trap in de woonkamer. Ook de verbinding tussen de eethoek en de keuken vinden zij niet optimaal; men moet nu met pannen en borden door de hal, waardoor deze permanent in open verbinding met de woonkamer staat. Dit geeft geen geborgen gevoel. Tocht, geluiden en kooklucht gaan nu bovendien via de trap naar de slaapkamers boven.

Locatie: Rotterdam, Nederland
Fotografie door Anna Giulia Gregori
Interieurontwerp door Stefania Rastellino

De eigenaren willen graag een gesloten trap en een scheiding tussen woonkamer en hal. Ook hebben zij behoefte aan meer opbergruimte in de hal en in de woonkamer. Zij spelen met de gedachten het huis uit te breiden door een uitbouw te plaatsen.

Dit ontwerp laat zien dat het mogelijk is om bovenstaande woonvragen op te lossen zonder een dure uitbouw te hoeven te realiseren, wat ook ten koste van de buitenruimte zou gaan.

De trap wordt afgesloten door een grote maatwerkkast met veel opbergruimte en een stalen deur, die dan ook de nieuwe afscheiding vormt tussen hal en woonkamer. Onder de trap wordt een nieuwe doorgang gecreëerd (met een nieuwe trapkast voor nog meer opbergruimte) om de keuken direct met de nieuwe eethoek te verbinden. De deuropening van de keuken wordt dan dicht gemaakt om de ruimte in de keuken optimaal te benutten; de keuken krijgt een U opstelling. Het hoekje van de woonkamer tegenover de trap wordt aan de hal toegevoegd, zodat er meer opbergruimte ontstaat voor schoenen en jassen.

De kleuren, materialen en verlichting worden doorgetrokken tot in de hal en in de keuken, voor continuïteit en samenhang. In het bijzonder lijkt de kast de hoek om te gaan tot in de keuken door de wand van de doorgang te bekleden met hetzelfde materiaal als de open vakken. De deur van de trapkast wordt hierin ‘onzichtbaar’ verwerkt.

De verfkleuren, verschillende tinten van vergrijsd groen/blauw, zijn rustig maar vrolijk, en de kast met open en dichte vakken zorgt voor een speels effect. De houten open vakken van de kast geven warmte en continuïteit aan de gehele ruimte. Indeling en kleuren worden ondersteund door het lichtplan voor een goede spreiding en afwisseling van het kunstlicht.