Open Woonkamer Ontwerp

Een gezin in Leidschenveen vroeg advies voor de inrichting van hun open woonkamer. Met vier kinderen hebben ze behoefte aan veel opbergruimte. Een veelvoorkomend probleem voor grote gezinnen is een tekort aan koelkastruimte. Als je ervoor kiest om een extra koelkast toe te voegen aan een bestaande keuken betekent dat meestal dat je de hele ruimte opnieuw moet indelen. In dit geval heeft de keuken een open verbinding met de eetkamer, dus ook daarvoor was een nieuw grondplan nodig.

We hebben eerst de doorgangen van de entreehal naar de keuken en de woonkamer afgesloten. In plaats daarvan hebben we een grote dubbele deur geplaatst waardoor je rechtstreeks naar de eetkamer kunt gaan.

Door de doorgang naar de keuken af te sluiten ontstaat er ruimte voor hoge kasten of een dubbele koelkast. Ook zijn de hoge kasten die het zicht ontnamen op het hoekraam in de keuken – één van de unieke elementen van dit huis – vervangen door lage kastjes.

De eettafel staat in de zij-uitbouw, tussen de keuken en de woonkamer, en baadt in het daglicht dat binnenvalt door de lichtstraat rondom. Dit is een uniek element van het huis, dat we benadrukt hebben door symmetrie terug te brengen in het bouwplan, door het plaatsen van de transparante dubbele deuren en door de opvallende decoratie aan de binnenkant van de nis. Een lange, zwevende bank is geplaatst over de volle breedte van de nis. Zo is er genoeg plaats aan de grote dinertafel. Deze aanpassingen geven een nieuwe invulling aan de nis, maken de eetkamer ruimer en zorgen ervoor dat de routering meer fluïde en natuurlijk wordt.

Het lichtplan bestaat uit een railsysteem met spots aan het plafond, die het licht gelijkmatig over de wanden in de woonkamer verdelen en die kunstwerken en het werkblad van de keuken goed verlichten. Boven de eettafel hangt een grote lamp en de dubbele deuren worden aangelicht door wandlampen aan weerszijden ervan. Een grote staande lamp in de woonkamer en een paar tafellampen op donkere plaatse zorgen voor een zachte sfeerverlichting in de avonden.

Bekijk het project boek  voor meer informatie

Locatie: Leidschenveen, Zuid Holland

Interieurontwerp door Stefania Rastellino